Majiteľka pohostinstva údajne diskriminovala piatich Rómov

12.12.2007 Celý región

Vranov nad Topľou/Čaklov 12. decembra (TASR) - Rozhodnutie týkajúce sa diskriminácie na základe etnickej príslušnosti podľa antidiskriminačného zákona vyniesol v uplynulých dňoch Okresný súd (OS) vo Vranove nad Topľou.
\"OS rozhodol, že majiteľka Pohostinstva v Čaklove diskriminovala piatich Rómov. Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné, \" uviedla dnes pre TASR právna zástupkyňa žalobcu Vanda Durbáková. Žalobu podali poškodení Rómovia vo veku od 30 do 50 rokov po tom, čo ich v spomínanom pohostinskom zariadení odmietli obslúžiť. Tvrdili, že v novembri 2005 prišli do pohostinstva a jeho pracovník ich neobslúžil s tým, že Cigánov neobsluhuje. \"V našom zariadení Rómovia neboli nikdy odmietnutí na základe toho, že sú Rómovia alebo že sú inej farby pleti, jednoducho u nás je obslúžený každý bez rozdielu, vyžadujeme jedine, aby sa naši zákazníci správali slušne a taktiež sa snažíme dodržiavať zákon, ktorý nám zakazuje obslúžiť podnapitých zákazníkov. A v tomto prípade štyria z piatich boli viditeľne podnapití. To bol jediný dôvod, prečo neboli vtedy obslúžení, \" povedala majiteľka pohostinstva Jana Demčáková. Dodala, že do spomínaného objektu v inkriminovaný deň prišiel najprv jeden Róm, ktorý objednal malinovku a štyri pivá. Člen personálu malinovku otvoril a položil ju na výčapný pult. Keď zbadal ďalších štyroch a zistil, že sú v podnapitom stave, odmietol ich obslúžiť.
Samotná majiteľka zariadenia mala Rómskej tlačovej agentúre (RTA) údajne potvrdiť, že sama dala nariadenie personálu, aby Rómov neobsluhovali. \"Nikdy som nedala taký príkaz personálu, aby neobsluhovali Rómov. Personál jedine neobslúži tých zákazníkov, ktorí sú pod vplyvom alkoholu, \" spresnila majiteľka. Doplnila, že svedkom \"kauzy\" boli ľudia, ktorých výpovede podľa nej súd príliš neakceptoval. Náhodne oslovení obyvatelia obce o žiadnej diskriminácii v súvislosti so spomínaným zariadením nechcú ani počuť. \"Do krčmy veľmi nechodím, ale bola som tam niekedy v jeseni a normálne tam obsluhovali Rómov, sedeli tam a na diskrimináciu mám, čo sa týka Rómov, svoj názor. Mám taký pocit, že dakedy sú bieli viac diskriminovaní - len si zoberte, ja mám dom - úver, musím si ho splácať, Rómovia dostanú od štátu 80 percent, tých 20 horko-ťažko odpracujú, také isté majú podmienky deti pri vstupe do školy, akurát moje nemajú za korunu obed... . , povedala asi 35-ročná Čaklovčanka.
 

Vyberte región

mark